Neden Çiğ Badem Tüketmeliyiz?

çiğ badem faydaları

 

Neden Çiğ Badem Tüketmeliyiz?

Sağlıklı beslenme trendleri son zamanlarda çiğ badem gibi enerji ve zindelik veren yiyeceklere önem veriyor. Kuruyemiş ve tohumların sağlıklı beslenme listelerinin olmazsa olmazları arasında olduğu öteden beri biliniyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalar bu tür ürünlerin taze olarak tüketildiğinde daha etkili olduğunu gösteriyor. Bu besinler çiğ olduğunda içerisindeki vitamin ve mineralleri koruyor. Yüksek lif içeren çiğ besinler, bağışıklık sisteminin güçlenmesini önemli şekilde destekler.

İçeriğindeki yararlı bileşenler sayesinde vücudun antikor üretmesine yardımcı olur. Geleneksel ya da modern tüm diyet yöntemleri içerisinde rahatlıkla tüketilebilir. Mideyi yumuşatarak açlık hissini bastırdığı için kilo vermeyi kolaylaştırır. Çiğ badem en çok tercih edilen taze kuruyemişler arasındadır.

 

Çiğ Badem Nedir?

Latince adı “Prunus dulcis” olan badem, tohumları yenebilen bir ağaç çeşididir. Bu meyvemsi tohum türü; ortasında çekirdek, dışında sert bir kabuk ve kahverengi bir örtüden oluşur. Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde bir kuruyemiş çeşidi olarak tüketilen çiğ badem, türünün diğer çeşitlerine göre tatlı veya etli değildir.

Badem, Akdeniz Bölgesi ülkelerinden yayılmış olsa da dünyanın pek çok ülkesinde yetiştiriliyor. ABD, Türkiye, İtalya, Yunanistan, Çin İspanya, Portekiz, İran ve Suriye gibi ülkeler badem üretiminde öne çıkıyor. Sıcak iklimleri ve sakin doğa koşullarını seven badem ağacı ilkbahar aylarında çiçek açar. Tohumların olgunlaşıp kurumaya başlamasıyla toplanabilecek hale gelir.

En bilinen badem çeşitleri arasında diş bademi, nurlu bademi, taş bademi ve Acıpayam bademi gelir. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan çiğ badem, doğal olarak tüketilebilecek en faydalı besinler arasındadır.

Son yıllarda sağlıklı beslenme uzmanlarının en sık dile getirdiği besinlerden bir tanesi olan çiğ badem diyette olanlar için ideal atıştırmalıklar arasındadır. Çiğ badem, tohumun hiçbir işlemden geçmeden tüketilebilir durumda olduğu halidir. Ferah aroması ve doğal tadı ile ağızda bir tazelik hissi yaratır.

Kavrulmuş badem tohumun ısı işlemi görmesiyle elde edilir. Bu sürede ilave yağ veya tuz gibi ekstra ürünler kullanılabilmektedir. Çiğ badem ise bu işlemleri görmediğinden daha doğal bir besindir.

Pek çok doğal besin, işlem gördüğünde içeriğindeki yararlı bileşenlerin sayısı azalır. Badem gibi meyvemsi tohumlar ısı işlemi sırasında protein ve minerallerin bir kısmını kaybeder. Ayrıca içeriğindeki sağlıklı yağlar da özelliklerini yitirebilir. Önemli bir antioksidan kaynağı olan badem, çok açıdan faydalıdır. Çiğ badem tüketerek daha fazla yarar elde edebilirsiniz.

 

Çiğ Bademin Faydaları Nelerdir?

Bir badem fidanının sağlıklı bir şekilde meyve vermeye başlayabilmesi için arada en az 3-4 yıl geçer. 40 ile 50 yıl arasında ömrü olan badem ağacı, doğru koşullarda oldukça verimlidir. Çiğ badem, son yıllarda beslenme ve diyet uzmanları tarafından sıklıkla önerilmeye başladı. Bu mucizevi besin aynı zamanda beden sağlığı dostu.

Yüzyıllardır tüketilen çiğ bademin en bilinen faydaları:

  • Kötü huylu kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolü (Düşük yoğunluklu lipoprotein) düşürür ve dengeler.
  • Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır ve doğal bir korunma sağlar. Yüksek kan basıncına bağlı ortaya çıkan hastalıklar için önleyicidir.
  • Diyabet gibi beslenmeye bağlı hastalıklara yakalanma konusunda önleyici bir etkiye sahiptir. Kan şekerinin düzenlenmesinde önemli yardımcılardan birisidir.
  • Güçlü bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle hastalıklara karşı bağışıklık sistemini destekler.
  • Safra kesesi taşı oluşumunu önleyici özelliği vardır.
  • Yarattığı tokluk hissi sayesinde kilo vermek için ideal bir besindir.
  • Kabızlık gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Güneşin ışınlarının zararlı etkilerine karşı cildi sağlığını korur ve destekler. Ayrıca sağ sağlığı için gerekli besin değerlerine sahiptir.
  • İçeriğindeki magnezyum kemik ve diş sağlığını korur, gelişimine katkı sağlar.
  • Zindelik hissi yaratması sebebiyle kronik yorgunluk ve halsizliğin etkilerini azaltır.

Çiğ badem, hem beden hem de mental sağlık için oldukça yararlı bir besin kaynağıdır. Modern diyet listelerinde kendisine önemli bir yer edinmeyi başardı. Her geçen gün doğal beslenme konusundaki bilinçlenme artıyor. Çiğ kuruyemişler lezzetli ve sağlıklı ara öğünlerin başlıca yiyeceği olmuş durumda.

 

Çiğ Bademin Besin Değerleri

Besin değeri açısından zengin bir çeşitlilik sunan çiğ badem, düşük kalorili bir yiyecektir. Protein, karbonhidrat ve yağdan oluşan badem, lifli bir tohum türüdür. İçeriğinde sodyum, potasyum, kalsiyum ve demir yer alır. Ayrıca A ve C vitaminleri açısından da zengindir. Bir porsiyon çiğ badem genel olarak 25 gram üzerinden değerlendirilir.

Bir porsiyon çiğ bademin %58,83’ü yağ, %26,36’sı protein ve %4,02’i karbonhidrattır. Tuzlu ve kavrulmuş bademe göre çok daha düşük kalorilidir. Bir porsiyon çiğ badem ortalama 42 kalori civarlarındadır. Günlük düzenli olarak tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan demir, potasyum ve kalsiyumu karşılar. İçeriğindeki yağ çiğ formdayken trans halde değildir.

 

Çiğ Badem Nasıl Tüketilmelidir?

Her besinde olduğu gibi çiğ badem de aşırı tüketildiğinde istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Kabızlık, iştahsızlık, yağlanma gibi etkiler görülebilir. Ancak önerilen miktarlarda tüketildiği takdirde şifa ve sağlık kaynağıdır. Uzmanlar günlük ortalama bir porsiyon veya bir avuç çiğ badem tüketmenin yararlı olduğunu söylüyor. Sayı olarak 15 – 20 arası bademe denk geliyor. Ara öğünlerde tüketildiğinde açlık hissini yatıştıran keyifli bir yiyecektir. Kahvaltıda veya akşam yemeği sonrası da tüketilebilir.

Öğütülmüş Fropie Çiğ Badem’in süt ile kaynatılmasıyla elde edilen karışım vücudun yenilenmesine yardımcı olur. Gece yatmadan önce tüketildiğinde dinlendirici bir etki yaratarak uyku sağlığına katkı sağlar.

Çiğ badem, ülkemizde tek başına tüketildiği gibi hamur işi ve tatlılarda da kullanılıyor. Özellikle süslemeler için benzersiz bir alternatif olarak öne çıkıyor. Komposto, pilav, helva, kek, kurabiye, pasta tariflerine girmeyi başarmış durumda. Fropie Çiğ Badem’den elde edilen un, gluten alerjisi olanlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.



 
Etiketler: çiğ badem
Haziran 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.