Medjoul Hurmasının Faydaları Nelerdir?

medjoul hurması faydaları

 

 

Yoğun aromaya sahip iri bir hurma çeşidi olan medjoul hurması, oldukça lezzetli bir meyvedir. Etli yapısı ve küçük çekirdeği ile ağızda keyifli bir his yaratır. Hafif ve sağlıklı bir meyve olması sebebiyle dört mevsim tüketilebilir. Egzotik bir tat sunan bu hurma türü, ülkemizde özellikle Ramazan aylarında sıklıkla gündeme gelmektedir.

Medjoul hurması, kurutulmuş olarak satışa sunulduğu için bozulmadan uzun süre saklanabilir özelliktedir. Kurumasıyla koyu bir renge ulaşır ve konsantre tat kazanır. Ülkemize ithalat yolu ile gelen bu hurma, diğer türlerine göre lezzeti ve besin değerleri açısından oldukça kalitelidir.  Bu yazımızda medjoul hurmasının ne olduğundan, besin değerlerinden, faydalarından ve nasıl tüketildiğinden bahsettik.

 

Medjoul Hurması Nedir?

Kelime anlamı tam olarak bilinmeyen medjoul hurması, yerel olarak üretilen bir meyve türüdür. Çoğunlukla Fas, Filistin, İsrail, Ürdün, Suudi Arabistan, Güney Afrika gibi ülkelerde yetişir. Günümüzde Amerika’da da yetiştiren üreticiler vardır. Bazı ürün paketlerinin üzerinde Kudüs hurması, İsrail hurması, Filistin hurması veya medjoul hurması şeklinde yazar.

Ülkemizde en çok tüketilen Medine, Berni, Sugi veya Acve hurmasından tat ve yapı olarak farklıdır. Bol lifli bir besin kaynağı olan medjoul hurması; demir, kalsiyum, potasyum ve folik asit içerir. İhtiyacın üzerine çıkılmadığı sürece günlük olarak tüketilebilir. Aşırı tüketilmediğinde medjoul hurması kalori açısından vücutta yüksek şekere sebep olmaz.

Zengin bir besin kaynağı olan medjoul hurmasını yaş olarak da satın alabilirsiniz. Ancak yaş olduğunda muhafazası güçleşir. Ayrıca yaş hurmalar genel olarak sadece sonbahar aylarında satılır. Kuru hurmalar yaşlara göre daha konsantre olduğu için daha yüksek kalorilidir. Fakat hem saklama koşulları hem de alışılan tat açısından kurutulmuş hurmalar yaş hurmalara oranla daha fazla tercih edilmektedirler.

 

Medjoul Hurmasının Faydaları Nelerdir?

Herhangi rahatsızlığı bulunmayan, sağlıklı bir insan medjoul hurmasını günlük olarak tüketebilir. Yüksek besin değeri içeren bu hurma türü, içerisinde çok sayıda yararlı bileşen bulundurur. Ramazan aylarında tüketilmesinin en önemli nedeni uzun süre aç kalan insan vücudunda mide ve bağırsak faaliyetlerini düzenlemesidir. Hazımsızlık ve kabızlık gibi mide sorunları için tüketilebilir. Vücut direncini koruyan, enerji ve zindelik katan hurmanın faydaları saymakla bitmez.

Dengeli tüketildiğinde medjoul hurmasının faydaları şöyledir:

  • Dinlendirici bir etkisi olduğundan beyin faaliyetleri ve sinir sistemi için yararlıdır.
  • Antioksidan içeriğiyle bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur.
  • Sindirim sistemini rahatlatır ve düzenler.
  • Kan şekeri ve kolesterolün düşmesinde etkilidir.
  • Kalp sağlığını destekler.
  • Flor açısından zengin olduğu için diş ve ağız sağlığının korunmasını sağlar.
  • Balgam söktürücü özelliği sayesinde öksürüğe iyi gelir.
  • Cildin güzelleşmesini sağlayan vitamin ve mineralleri içerir.
  • Yorgunluk ve stresin azalmasını sağlar.

Ne kadar şifa kaynağı da olsa medjoul hurması veya diğer meyveler ancak dengeli tüketildiğinde faydalıdır. Meyve şekeri günlük ihtiyacın üzerine çıkıldığında vücut için faydadan çok zarara yol açar. Yüksek tansiyon veya şeker gibi kronik rahatsızlığı olanlar tüketme miktarları için muhakkak doktorlarına danışmalıdır. Sağlıklı bir insan günde ortalama 10-15 adet tüketebilir.

 

Medjoul Hurmasının Besin Değerleri: Kaç Kalori?

Karbonhidrat, protein ve yağdan oluşan hurma lifli bir besindir. Besin değerleri içerisinde kalsiyum, demir, folik asit, potasyum gibi bileşenler yer alır.

Ortalama bir medjoul hurması 25 gram olarak kabul edildiğinde;

  • 76 kalori
  • 20 gram karbonhidrat
  • 1.6 gram lif
  • 0.4 gram protein
  • 0.1 gram yağ
  • 0.7 gram şeker içerir.

Hurma kalori açısından pek çok meyve çeşidine göre vücut ile daha uyumludur. Bir porsiyon meyve yerine iki adet hurma tüketilebilir. Uzmanlar özellikle Ramazan aylarında midedeki değişimleri düzenlemesi için hurma tüketilmesini tavsiye etmektedir.

Yapılan araştırmalara göre hurma tüketimi kan şekerinde büyük değişikliklere sebep olmamaktadır. Diğer hurma türlerine göre daha fazla kalsiyum içeren medjoul hurması, vücudun günlük kalsiyum ihtiyacının %2’sini sağlar. Günlük olarak tüketildiğinde %2 demir, %7 potasyum, %6 magnezyum, %19 bakır ihtiyacını karşılar. Ayrıca B5, B6, A ve C vitaminleri açısından da zengindir. İçerdiği doğal şeker sebebiyle aşırı tüketimde kiloda değişikliklere yol açabilir.

 

Medjoul Hurması Nasıl Tüketilir?

Fropie Medjoul hurması, tek başına tüketilebileceği gibi diğer kuruyemişler ile farklı lezzetler yakalanabilir. Özellikle fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemişler hurma ile oldukça yakışır. İftar sonrası ortaya çıkan yüksek şeker ihtiyacını gidermek için idealdir. Tatlı yeme isteğinin yoğun olduğu anlarda sağlıklı bir seçenek olması sebebiyle öne çıkar.

Yemekten önce veya sonra tüketilebilir. Yemeklerden sonra tüketilen bir porsiyon hurmayla birlikte ceviz, fındık gibi kuruyemişler sağlıklı bir tatlı olacaktır. Uzmanlar bir öğünde maksimum 2-3 porsiyon olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir. İlaveten bir su bardağı süt ile tüketildiğinde daha faydalı hale gelecektir.

Hurma, hem modern hem de geleneksel mutfakta kendisine farklı bir yer edinmiştir. Hamur işlerinden muhallebiye, kadayıftan lokumlara çok sayıda şekilde tüketilir. Hurmalı kurabiye, kek, brownie gibi enteresan tarifler bulabilmek mümkündür. Ayrıca sadece hurma şekerinden yararlanılan tatlılar da ünlüdür. Oldukça etli olan Fropie Medjoul hurması, bu tarz tarifler için idealdir.




 
Etiketler: hurma
Haziran 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.