2000 Yıllık Mucizevi İçecek Kombucha Nedir?

kombucha çayo

Yaşam iksiri olarak da adlandırılan kombucha, bundan 2200 yıl önce Çin’de keşfedilmiş ve o günden beri hem günlük hayatta hem de alternatif tıpta sıklıkla kullanılan içeceklerden birisi olmuştur. İçeriğinde bulunan zengin yapı maddeleri sebebiyle kanıtlanmış birçok faydası bulunan kombucha, hem lezzetli hem de sağlıklı bir içecek alternatifi olmaktadır.

 

Kombucha Nedir?

Kombu çayı olarak da bilinen Kombucha, siyah, yeşil ya da beyaz çaydan elde edilen bir içecektir. Kombuchayı bu kadar özel kılan kombucha mantarı ile fermente edilmesidir. Fermentasyon sayesinde kombucha, içerdiği yararlı mikroorganizmalarla insan sağlığı için pek çok fayda barındıran şifa kaynağı bir çay haline gelir.

Çayın fermante edilmesinin sonucunda ortaya asidik tatta, köpüklü ve gazlı bir içecek çıkar. Fermantasyonun sağlanabilmesi için su ve çayın yanı sıra şekerin de bulunması gerekmektedir çünkü şekerin önemli bir kısmı fermantasyon işleminde bakteri ve mayalar tarafından tüketilmektedir.

 

Kombuchanın Yararları Nelerdir?

Kombuchanın bu kadar önemli olmasının arkasındaki neden sağlık açısından birçok faydasının bulunmasıdır. Bu faydaların içinde öncelikle içeriğinde bulunan probiyotikler sebebiyle bağırsak florasına destek olması bulunur. Bağırsakta bulunan organizmalar bütünü olan bağırsak florasının sağlıklı olması ise tüm vücudun daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Kombuchanın üzerinde yapılan çalışmalar ayrıca bağışıklık sistemini desteklediğini de göstermektedir. Güçlü antioksidan özelliği sebebiyle hem vücuttaki toksinlerin atılmasında hem de bağışıklığın güçlenmesinde görev almaktadır. Aynı zamanda kanserden koruyucu özelliklerinin bulunduğu da tespit edilmiştir.

Kombuchanın asidik yapısı zararlı bakterilerin öldürülmesini sağlamaktadır. Enfeksiyona neden olan bakterilerin yanında, Candida mantarına karşı da etkili olmasına rağmen probiyotik bakteriler ile mayaları etkilememektedir. Bu da kombuchanın bir diğer mucizevi özelliğidir.

Kombucha üzerinde yapılan araştırmalar kısıtlı olmasına rağmen kalp sağlığını desteklediği görülmüştür. Hayvan deneylerinde trigliserit düzeylerini düşüren kombucha çayının bu sebeple kolestrolün de düzenlenmesine yardımcı olduğu ispatlanmıştır.

Kombucha, karbonhidratların sindirimini yavaşlattığı için Tip 2 diyabete iyi gelmektedir. Bunun yanında karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını da iyileştirdiği bilinmektedir.

Kombuchada bulunan antioksidanlar karaciğeri oksidatif strese ve asetaminofen doz aşımı nedeniyle oluşan hasara karşı koruyabilmektedir. Bu sayede hem karaciğer sağlığına hem de vücudun genel sağlığına destek olmaktadır.

 

Kombucha Nasıl Tüketilmelidir?

Fropie Kombucha çaylarının sahip olduğu özelliklerden dolayı genel sağlık üzerinde birçok faydası bulunmaktadır. Ancak bu etkilerin görülebilmesi için kombuchanın düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Sağlıklı bir içecek alternatifi olan Kombucha gün içerisinde istenilen zamanda içilebilir. Diğer bir yandan prebiyotik alımını artırmak amacıyla içilen kombuchanın sabah aç karnına içilmesi önerilmektedir.

Sporcular tarafından da sıklıkla tercih edilen kombucha iki farklı nedenle tüketilmektedir. Spor esnasında performansın artırılması için tüketilen kombuchanın spor yapmadan önce içilmesi tavsiye edilir. Spor sonrasında vücutta biriken laktik asitin dağıtılması ve spor yorgunluğunun giderilmesi için ise spor sonrasında ilk 45 dakika içerisinde tüketilmesi önerilmektedir.

Kombucha tüketmeye yeni başlayanlar için ilk 3 hafta alıştırma dönemi olmaktadır. Bunun için kombucha içmeye yeni başlayanların ilk hafta içerisinde yarım çay bardağı tüketmeleri, 2. hafta içerisinde miktarı bir çay bardağına çıkarmaları gerekmektedir. 3. haftaya gelindiğinde ise 2/3 su bardağı kombucha çayı tüketilmesi yeterli olmaktadır. İlk defa kombuchayı tüketmeye başlayanlar 4. haftadan itibaren 1 veya 1 buçuk su bardağı kadar tüketebilirler.

Kombucha çayı çocuklar ve 1 yaşın üstündeki bebekler tarafından da tüketilebilirmektedir. Ancak gün içerisinde tüketmeleri gereken kombucha miktarı yaşlara göre değişiklik göstermektedir. 15 ile 17 yaş arasındaki gençlerin günde 3/4 su bardağı tüketmeleri gerekirken, 10 ile 14 yaş arasındakilerin yarım su bardağı, 5 ile 9 yaş arasındaki de bir çay bardağı,  3-4 yaşında olanların yarım çay bardağı ve 1-2 yaşında olanların 1/3 çay bardağı tüketmeleri önerilmektedir.  

 

Fropie Kombucha Çayları; limon, zencefil, lavanta, hibiskus, baharat ve karanfil aromalarıyla kombucha severler için farklı tadım fırsatları sunar, yaz aylarının en ferahlatıcı tercihidir.

Etiketler: kombucha
Haziran 13, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.