Eşsiz Bir Kahve Keyfi İçin Nitelikli Kahve

Dünyanın dört bir yanını dolaşarak bulduğu her ürünün en iyisini sunan can dostun Fropie nitelikli kahve keyfinde de yanında.

Farklı aroma ve tat profilleriyle eşsiz kahve deneyimi arayanlara hitap eden nitelikli kahve sayesinde günün her saatinde bambaşka kahve deneyimleri yaşaman mümkün.

 

Nitelikli Kahve Nedir?

En basit tanımıyla nitelikli kahve Q Graderlar tarafından 100 üzerinden 80 ve üzeri puan alan, kahvenin yetiştiği bölgenin toprak ve iklim özelliklerinin, üreticisinin, hasat ve işlenme şekillerinin hakkında bilgiye erişebildiğin kahveye verilen bir isim. Standart ticari kahvelerden çok daha üstün bir lezzet ve aroma profiline sahip olması ise en öne çıkan özelliği.

 

Nitelikli Kahve Hakkında Ayrıntılı Bilgiler

Eşsiz bir nitelikli kahve keyfi için kahve çekirdeklerinin üstün bir lezzet ve aroma profiline sahip olmasını gerekiyor. Bu özellikler çekirdeklerin yetiştirildikleri bölgeler, hasat ve işleme yöntemleri ile kavurma teknikleri sonucunda ortaya çıkıyor.

Bir kahveyi nitelikli yapan tüm bu özelliklerin detaylarına yakından bakalım:

 

Yetiştirilme Bölgeleri

Kahve çekirdeklerinin nitelikli kahve kategorisine girebilmesi için ideal iklim, rakım ve toprak koşullarında yetiştirilmesi gerekiyor. Bu koşulları sağlayabilen ve bu konuda ün kazanan belli başlı ülkelerden Brezilya, Kolombiya, Etiyopya, Honduras ve Guatemala’da bulunan çiftliklerin ürünleri eşsiz bir kahve keyfi için Fropie’nin nitelikli kahve seçkisinde.

 

Nitelikli Kahve Çekirdeği ve Hasat ile İşleme Yöntemleri

Nitelikli kahvenin aroma ve lezzetinde yetiştirildiği bölge kadar toplanma ve işlenme metotlarının da büyük önemi var. Hasat yöntemleri kahve çekirdeklerinin kalitesini ve aroma profilini belirleyen önemli bir faktör. İşleme yöntemleri ise kahvenin asidite, tatlılık ve gövde gibi özelliklerini etkileyen bir süreç.

 

Nitelikli Kahve Hasat Yöntemleri

Nitelikli kahve çekirdeği sadece çiftliklerin bulunduğu bölge ve iklim koşullarıyla değil hasat ve işleme yöntemleri ile de ticari kahvelerden ayrılıyor.

İşte nitelikli kahve çekirdeği hasat yöntemleri:

  1. El Hasadı

Birçok nitelikli kahve çekirdeği üreticisi genel olarak el hasadı ile toplanmış çekirdeklerini kullanır. İşçiler kahve meyvelerini seçerek tek tek el ile toplanır. Böylece sadece olgun meyvelerden kaliteli çekirdekler elde edilir.

  1. Seçici Hasat:

Biraz daha ileri bir adım olan seçici hasat yönteminde işçiler farklı olgunluk seviyelerine sahip kahve meyvelerini ayırt ederek sadece tam olgunlaşmış olanları toplar. Bu yöntem sayesinde daha tutarlı bir lezzet profili elde edilir.

  1. Birden Fazla Geçişli Hasat:

Birden fazla geçişli hasat yönteminde, kahve meyveleri aynı anda olgunlaşmadıkları için aynı tarlada farklı zamanlarda birden fazla hasat işlemi yapılır. Bu sayede her geçişte sadece olgunlaşmış meyvelerin toplanması sağlanır.

 

Nitelikli Kahve İşleme Yöntemleri

Hasat işleminden sonra kahve çekirdekleri farklı tekniklerle işleniyor. Bu teknikler kahve çekirdeklerinin lezzet profilini etkileyen faktörleri kontrol etmeyi amaçlıyor. İşte yaygın olarak kullanılan bazı nitelikli kahve işleme yöntemleri:

  1. Yıkanmış İşleme

Yıkanmış işleme ile elde edilen çekirdekler, kahve meyvelerinin kabuklarının ve etli kısımlarının yıkanarak temizlenmesiyle elde edilir. Meyveler su banyosunda yıkanır ve ardından çekirdeklere ayrıştırılır. Bu yöntem kahvenin asiditesini ve berraklığını arttırırken meyve tatlarını azaltır.

  1. Yarı Yıkanmış İşleme

Bu yöntem, yıkanmış işleme ile doğal işlemenin bir kombinasyonudur. Kahve kirazları yıkanır ancak meyve tamamen çıkarılmaz ve birlikte kurutulur. İki tekniğin de özelliklerini bir araya getirerek karma bir lezzet profili elde edilmesini sağlar.

  1. Doğal İşleme:

Bu yöntemde kahve meyveleri hasat sonrası direkt olarak güneşte kurutulur. Kabuklarıyla birlikte fermente olan meyveler bir süre sonra çekirdeklerinden ayrıştırılır. Bu süreç sonunda kahve çekirdeklerinin dolgunluğu ve meyvemsi tatları artar.

  1. Bal İşleme

Bal işlem sırasında kahve meyvelerinin kabuklarının kısmen çıkarılıp güneşte veya özel mekanik kurutma sistemlerinde kurutulur. Böylece kahve çekirdekleri meyve posası kalıntıları sayesinde tatlılık, yoğunluk ve karmaşık aromalar ile hafif bir asidite kazanır.

 

Kavurma

Kavurma işlemi kahve çekirdeklerinin aromalarının geliştiği ve lezzetlerinin ortaya çıktığı en az öncekiler kadar önemli bir aşama. Miktar ve süre açısından ticari kahvelere göre daha kontrollü bir kavurma sürecinden geçen nitelikli kahve çekirdekleri böylelikle istenilen lezzet profiline ulaşırlar.

 

Lezzet ve Aroma Profili

Ticari kahvelerin aksine nitelikli kahve çok daha karmaşık ve zengin bir aroma ve lezzet profiline sahip. Farklı bölgelerin özellikleri, çiftliklere göre farklılık gösteren hasat ve işleme metotları ile farklı kavurma teknikleri sayesinde çiçeksi, meyvemsi, baharatlı gibi farklı tat ve aroma notlarına sahip bambaşka kahve deneyimleri sunabilir.

 

Fropie Nitelikli Kahve Seçkisi

Dünyanın dört bir yanını araştırıp bularak her ürünün en iyisini sunan can dostun Fropie sayesinde tadım puanı yüksek, her kahve tutkununun vazgeçilmezi nitelikli kahve seçkisi sayesinde artık kahve keyfi bir başka.

Nitelikli filtre kahve ya da farklı şekillerde demleyerek içebileceğin bu özel seçkiyi yakından tanıyalım:

 

Etiyopya’dan Edido

Kahvenin ana vatanı kabul edilen Etiyopya’nın Edido köyünden gelen bu kahve büyük bir hayran kitlesine sahip. 89.50’lik tadın puanıyla yüksek asiditeli ve dolgun gövdeli bir kahve. Çarkıfelek meyvesi ve ananas tadım notlarından hoşlanıyorsan Edido tam sana göre.

 

Honduras’tan Finca La Mora

Bulunduğu bölgenin farklı ve eşsiz mikro ikliminin etkisinin her yudumda hissedebileceğin Finca La Mora gövdeli ve çok özel bir kahve. 85.75’lik tadım puanıyla Finca LA Mora, orta asiditeli, bal, erik, siyah üzüm ve çiçeksi tadım notlarına sahip bir kahve denemek istediğinde seni çok mutlu edecek bir kahve.

 

Guatemala’dan Finca San Jose Buena Vista

Antigua’da bulunan San Jose bölgesinden gelen bu kahve dengeli ve üstün aromaya sahip bir kahve. 85.75’lik tadım puanı, yüksek asiditesi, orta gövdesi ile çikolata, karamel ve fındık tadım notlarıyla Finca San Jose Buena Vista özgün bir kahve deneyimi için biçilmiş kaftan.

 

Kolombiya’dan Cooperativa De Salgar

Antioquia’dan bulunan Salgar Kooperatifi’nin ürünü ve tadım puanı 85 olan bu kahvenin asiditesi yüksek. Orta gövdeli Cooperativa De Salgar, Cup of Excellence Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görülmüş meyvemsi, herbal ve tatlı tadım notlarına sahip olağanüstü bir kahve.

 

Brezilya’dan Fazenda Olhos D’Aqua

Kahveye adanmış bir ömrün meyvesi olan Fazenda Olhos D’Aqua yüksek asiditeye, orta bir gövdeye sahip. Çikolata, karamel, fındık tadım notlarıyla içenleri kendine hayran bırakan bu özel çekirdekler 84 ‘lük bir tadım puanına sahip. Cup of Excellence Yarışması’nda Brezilya birinciliğini kucaklamış bir kahve deneyimlemek için Fazenda Olhos D’aqua mükemmel bir seçim.

 

Fropie ile Nitelikli Kahve Keyfi

Fropie’nin özenle seçerek sunduğu nitelikli kahve çeşitleri sayesinde nitelikli filtre kahve olarak ya da farklı şekillerde demleyeceğin bu çekirdeklerin hayranı olacak ve bir sonraki fincanın için sabırsızlanacaksın.

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.